Deneme tür ve üslup olarak pek çOkay türe yaklaşır. Bu yüzden de yazılması en zor olan türlerdendir. Belki de advertisementı bu yüzden denemedir.
Bizde de baş parmağın akla ve ukalalığa galebe çalmasını temenni etmek hepimizin kutsal bir görevi olmalı.
Denemecoz.com sınavlara hazırlanan öğrenciler için içerisinde on line sınavlar, puan hesaplama araçları, sayaçlar, taban puanları, başarı sıralamaları gibi özellikleri bulunduran faydalı bir eğitim sitesidir.
Bilinen ilk deneme örneği Fransız yazar Montaigne’ e aittir. Eskiden deneme türüne, ‘muhasebe’ advertı verilmekteydi. Sözlük anlamı ‘karşılıklı hesaplaşma’ olan muhasebe kelimesini, deneme yazılarıyla ilişkilendirmek mümkündür. Neredeyse tüm dünya edebiyatlarında, geçmişte ve günümüzde yazılan, deneme örnekleri mevcuttur.
Deneme yazıları zaman zaman eleştiri, köşe yazısı, makale, anı gibi türlere benzetilebilir. Bu özelliği nedeniyle günümüzde belli bir türe sokulmayan yazılara deneme adı da verilmektedir.
Tartışmacı bir yaklaşım benimser: Deneme, okuyucuyu düşünmeye, sorgulamaya ve tartışmaya yönlendirmeyi amaçlar.
Denemeler, yazarın kişisel deneyimlerini ve düşüncelerini ele alır. Yazar, kendi bakış açısını ve duygularını açıkça ifade eder.
Deneme türlerinde güncel olaylardan çok, genel konular ele alınmaktadır. Bu yüzden deneme yazıları, kalıcılığını korumaktadır. Deneme tanımı, samimi ve öznel bir üslupla yazılan yazılar olduğu için bir denemenin kaleme alınmasının pek çOkay farklı sebebi olabilir.
Ne yaparsınız bu adamlara: Yazılı olmayan lafı dinlemezler, kitaba geçmedikçe sözlere inanmazlar; gerçeğe sakallı olmadıkça kulak vermezler. Budalalıklar yazı kalıbına döküldü mü bir ciddilik kazanıyor. “Bir yerde duydum” derseniz olmaz. “Bir yerde okudum” diyeceksiniz. Ben insanların sözleriyle yazılarını ayırt etmediğim için konuşurken yapılan read more yanlışların yazarken de yapıldığını bildiğim, zamanımıza eski zaman kadar değer verdiğim için bir dostun dediklerine büyük bilginlerin sözleri kadar değer veriyorum; kitaplar kadar kendi gördüklerimden de faydalanıyorum.
Deneme türünde yazıyı, kesin bir sonuca bağlamak şart değildir. Denemenin en önemli özelliklerinden birisi de, herhangi bir konu sınırlaması olmamasıdır.
Deneme türleri, eleştiri, makale ve fileıkra gibi türlerle benzerlik gösterebilmektedir. Bu benzerlikleri sebebiyle, günümüzde türü anlaşılamayan yazılara da, deneme yazısı denilebilmektedir. Fakat deneme yazısı, bazı belirgin özellikleriyle, diğer yazı türlerinden ayrılmaktadır.
Ararken diyelim söz arasında pres, petrolle celi dergilerde söyleşiler, günce gibi eserleri var.
Zengin kelime dağarcığı: Deneme yazarları, düşüncelerini ifade etmek için zengin bir kelime dağarcığı kullanırlar. Kelimelerin anlamlarını Internet bir şekilde ifade ederler ve okuyucuyu etkilemek için değişik kelime seçimlerini kullanırlar.
Türk edebiyatında oldukça yaygın bir tür olan deneme, özellikle Servet-i fileünun döneminde oldukça önem kazanmıştır. Fakat Türk edebiyatının Cumhuriyet dönemi, deneme türünün asıl gelişimini gösterdiği dönem olarak bilinmektedir.